Ann-Bente-reissu 12

Viikonloppureissu Porkkalaan

Kevään eka reissu. Ajoimme perjantaina Lauttasaaresta Stor Träskön itäpuolelle ankkuriin, koska luoteistuulen vuoksi tavanomainen ankkuripaikka Träskön pohjoispään laguunissa ei houkutellut. Emme olleet ankkuripaikassa yksin, sillä Nereid roikkui ankkurissa lähes vieressämme. Minä ja Vode dyykkasimme ankkuripaikassa lyhyen dyykin varusteiden toimivuuden tsekkaamiseksi talven jälkeen. Grilli ei suostunut yhteistyöhön maattuaan talven (ja edellisenkin) veneen kannella ruostumassa, joten paistoimme pakolliset makkarat tällä kertaa uunissa.

Aamulla ajoimme Sundsborgille dyykkaamaan. Laiskuuttamme emme viitsineet ankkuroida, vaan heittopoijutimme vain hylyn ja jäimme dyykkien ajaksi ajelehtimaan. Dyykit sujuivat hyvin, mutta niiden jälkeen alkoi veneen konehuoneesta kuulua kummaa metallista kilkatusta. Äkkiä pelit seis ja tuuliajolla selvittämään äänen lähdettä. Osoittautui, että kelluessamme hylyn päällä pitkia jaksoja kerrallaan tyhjäkäynnillä, koneen tärinä oli onnistunut löystämään kytkimen ja potkurinakselin yhdistävän laippaliitoksen pultit auki. Yksi pulteista oli kiertynyt niin ulos, että se kosketti akselin pyöriessä kytkimen runkoon ja tuotti kilkattavan äänen. Kyseinen pultti oli vääntynyt aivan vänkyrälle.

Kiersimme vääntyneen pultin ulos ja loput kolme pulttia kiinni ja koska akseli oli nyt vain kolmen pultin varassa, emme viitsineet jäädä ulos merelle, vaan ajoimme saariston suojaan ja suuntasimme kotia kohti. Pultit pitivät ja pääsimme takaisin Lauttasaareen ilman enempiä murheita.

Ville, 18.9.2003