Haluatko sukeltamaan?

Voden kanssa kaksistaan on paha lähteä vesille, koska venettä ei oikein innostaisi jättää roikkumaan kohteen päälle tyhjänä. Tarvitaan siis vähintään kaksi sukellusparia, eli neljä päätä, jotta homma saadaan toimimaan. Sukeltajien löytäminen vain ei ole lainkaan niin helppoa. kuin voisi kuvitella. Tavoite olisi yrittää olla vesillä suunnilleen joka viikonloppu, mutta esim. yli puolet kesien 2002 ja 2003 viikonlopuista vene roikkui vain laiturissa tyhjän panttina, kun sitä neljättä sukeltajaa ei kerta kaikkiaan löytynyt.

Jos haluat mukaan "sisäpiiriin", niin ota yhteyttä, kerro vähän itsestäsi ja jätä meiliosoitteesi, niin mä lähetän meiliä kun reissu on suunnitteilla ja väkeä tarvittaisiin. Tyypillinen viikonloppureissu lähtee Helsingin Lauttasaaresta perjantai-iltapäivällä tai lauantaiaamuna ja palaa samaan paikkaan sunnuntai-iltana. Tyypillinen kohde on Porkkala, mutta etäisimmillään on viikonloppureissulla ulotuttu Eiralle asti (siis hylky Tammisaaren edustalla, ei kaupunginosa Stadissa). Pitempiäkin reissuja - viikko tai enemmän - tehdään jos lähtijöitä löytyy. Silloin ulottuvuus on jo minne tahansa Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

Sukellamme yleensä lähinnä vain hyviä kohteita, joilla on paha taipumus lojua vähintään 30-40 metrissä, joten kaipaamme sen mukaisesti sukeltajia, jotka eivät olisi ihan aloittelijoita. Mukaan tarvitset sukellusvarusteet, petivaatteet tai makuupussin ja ruokaa. Silloin kun teemme päiväreissuja, joilla veneen nukkumapaikkojen määrä ei ole rajoite, saatamme ottaa kyytiin hieman enemmänkin kuin viisi ihmistä, mutta tällöin niiden ylimääräisten tarvitsee tuoda omat pelastusliivit mukanaan, koska veneessä on lakisääteisesti oltava olemassa liivit joka jannulle. Jos reissu suuntautuu sukelluskieltolain alaisillle kohteille, tarvitset mukaan myös henkkarin ja suoja-alueluvan kyseiselle kohteelle tai ainakin lupanumeron.

Reissuista veloitamme normaalisti 20 euroa per lärvi per päivä ja normaaleista pullontäytöistä vitosen kappale. "Normaali" pullontäyttö on sellainen sukelluksenmittainen, eli jos tarjoat lommolle imettyä tuplakakstoistasta, niin siitä neuvotellaan erikseen. Myös reissuhintaa sovelletaan tarvittaessa tapauskohtaisesti, jos tulee puolikkaita päiviä tai poikkeuksellisen pitkiä ajomatkoja.

Näillä hinnoilla katamme suunnilleen veneen ja kompuran polttoaineenkulutuksen ja kompuran filtterit, mutta mistään bisneksestä ei ole kyse sillä jos haluaisimme kattaa veneen kaikki kustannukset, niin hinnan pitäisi olla niin kova, että kukaan ei tulisi kyytiin. Minä ja Vode maksamme siis tästä lystistä melkoiset oravannahat, mutta ei voi mitään. On se kuitenkin sen arvoista - pääsystä laatukohteille rennolla meiningillä pienellä porukalla kannattaa maksaa, kun vaihtoehtona olisi möyriä Coolaroolla ja Tiilihylyllä sukellusseurojen karjalaivoista käsin.

Ville