Suomen geokätköilijöiden ranking-lista

Tämä härpäke kerää dataa Geocaching.fi-wikistä ja www.geocaching.comin kätkölokeista. Listatut kolme suuretta ovat:

Löydöt (L)
Geocaching.comin löytömäärä plus Wikin muukätkölöytömäärä, mutta kuitenkin niin, että Wikissä olevia lodjuja (LLxxxx) ei lasketa, koska lodju ei ole geokätkö, ellei ole erityisesti geolodjuksi määritelty. Jos löytömäärä näkyy punaisena, tarkoittaa se, että tiedon viimeisimmästä päivittymisestä on kulunut kauemmin kuin kätköilijän päiväkeskiarvon mukaan kuluu aikaa kahden löydön välillä.
Aktiivisuus (Akt.)
Kätköilijän viimeaikainen päiväkeskiarvo löytöjen määrälle. Laskentaperuste on niinsanottu exponentially weighted moving average, jossa uusilla löydöillä on suurin painoarvo ja vanhemmat laimenevat hiljalleen lukemasta pois ilman selvää rajaa. Laskennassa käytetään 30 vuorokauden puoliintumisaikaa.
FTF:t
Sellaisten kätköjen määrä, jossa kätköilijä oli ensimmäinen löytäjä. Tämä tieto haetaan Wikistä.

Wikistä tulevan datan härpäke hakee imuroimalla kunkin kätköilijän tiedot erikseen. Tämä tapahtuu kerran vuorokaudessa aamuyöllä. Geocaching.comin datan hakuun tämä menetelmä olisi aivan liian tehotonta ja pommittaisi palvelimia siihen tahtiin, että ip-osoitteeni menisi bänniin alta aikayksikön, joten geocaching.comin löytömäärät haetaan sieltä, mistä niitä saa kaikkein eniten yhtä weppisivua kohti, eli kätkölokeista. Kunkin lokientryn otsikossa on päivämäärän ja kätköilijän nimimerkin lisäksi kätköilijän löytömäärä. Yhden kätkön lokeista lokeista, voi parhaimmillaan kaivaa löytömäärät sadoille kätköilijöille.

Systeemi ei tietenkään hae kaikkien Suomen kätköjen lokeja joka yö - siitä seuraisi sama palvelimenpommitusongelma kuin käyttäjäprofiilienkin hakemisesta. Niinpä se hakee muutaman kätkön kerrallaan joka tunti ja eri tunteina eri kätköt. Kaikkien Suomen kätköjen läpikäynti kestää noin puolitoista kuukautta, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että data olisi keskimäärin viikkoja vanhaa. Kätköilijä, jolla on nelinumeroinen löytömäärä, on suurella todennäköisyydellä löytänyt jonkun kätkön kunkin tunnin hakunipusta, joten hänen lukunsa päivittyvät lähes joka tunti. Vähemmän löytäneet päivittyvät harvemmin, mutta noin 50 löytöä riittää siihen, että löytömäärä päivittyy päivittäin. Jos löytöjä on hyvin vähän, päivityksestä tulee harvempaa ja ääritapauksessa, jossa löytöjä on vain yksi, päivitys tapahtuu vain kerran puolessatoista kuukaudessa. Tällaisen ääritapauksen löytömäärä on kuitenkin ajallisesti stabiili, joten harvakseenkin tapahtuva päivitys pitää lukemat hyvin ajan tasalla. Tai jos löytömäärä ei ole stabiili, niin kätköilijä ei pysy kauaa ääritapauksena.

Jos tunnuksesi ei vielä näy sivuilla, se johtuu joko siitä, että systeemi ei ole vielä ehtinyt nähdä tunnustasi, tai että sinut on virheellisesti luokiteltu ulkomaalaiseksi. Jos kyse on edellisestä, sen pitäisi alkaa näkyä noin 50/x päivässä, jossa x on löytömääräsi. Jälkimmäisessä tapauksessa tilanne ei korjaannu muuten kuin yhteydenotolla, koska mun pitää silloin poistaa tunnuksesi mustalta listalta.

Systeemi siis listaa vain suomalaiset kätköilijät. Systeemin näkemät uudet tunnukset eivät mene listalle automaattisesti, vaan menevät erilliseen listaan, jonka allekirjoittanut tai Varvikello säännöllisesti käy läpi luokitellakseen tunnukset suomalaisiksi tai ulkomaalaisiksi. Tämä luokittelu tapahtuu kätköilijän geocaching.com-profiilin ja kätkölokien perusteella ja ei ole aina helppoa. Erityisesti jos kätköilijä ei kirjoita lokejaan suomeksi.

Jos siis tunnustasi (tai jonkun tuntemasi suomalaisen tunnusta) ei listalla näy, se voi tarkoittaa että tunnuksesi on korvamerkitty väärin ulkomaalaiseksi. Huhuile #geocaching.fi:ssä tai pistä meiliä profiilini kautta ja kerro huolesi, niin korjaan tilanteen. Vastaavasti saa tietysti myös raportoida, jos havaitset listalla tunnuksen, joka ei sinne kuulu.

Jos olet suomalainen, mutta asut ulkomailla etkä ole koskaan löytänyt mitään Suomesta, systeemi ei näe sinua. Tästä syystä annan ulkosuomalaisille luvan kirjoittaa "turhan" noten kätkööni 0 km: Helsinki. Pelkkä note riittää, että systeemi näkee siitä koko löytömäärän.

Ville Saari